Caroline Pauwels, rector Vrije Universiteit Brussel

Caroline Pauwels

“CSR, dat is bijna een USP of een vanzelfsprekendheid in onze universiteit. We kunnen niet anders en moeten dit waarmaken in alles wat we doen”, stelt VUB-rector Caroline Pauwels duidelijk. Daarom dat CSR duidelijk is opgenomen in het algemeen strategisch plan van de universiteit. En dat gaat van een duidelijke visie op de gebouwen over diversiteit naar verbondenheid en warmte.

De ecologische afdruk van zowel nieuwe als gerestaureerde gebouwen moet zo klein mogelijk zijn. Met 146 nationaliteiten onder de 17.000 studenten en 7000 medewerkers is ook diversiteit geen hol begrip. Een vijfde van de studenten zijn internationale studenten, een kwart heeft een migratieachtergrond. Ondertussen zet Caroline Pauwels hard in om ook het proffenkorps diverser te maken door o.a. de in- en doorstroom van vrouwen aan te moedigen. Het refugeeprogramma begeleidt dan weer vluchtelingen.

Een universiteit staat echter niet op zich, maar moet verbonden zijn met stad, samenleving en wereld. Met het weKONEKT.brussels-project wil VUB, samen met zusteruniversiteit ULB, studenten verbinden met de Brusselse stakeholders en het werkveld o.a. via onderzoek, lessen in de stad etc.

Daarnaast moet de universiteit ook ‘warm’ zijn. “Mensen moeten zich op een veilige plek voelen. Dat doen we via aandacht voor grensoverschrijdend gedrag, een HR-plan voor professoren, ‘troost’-monumenten op de campussen, afterworks in de stad, werknemersbarbecue op de campus …”

De aandacht voor CSR en de SDG’s (sustainable development goals van de Verenigde Naties) loopt transversaal doorheen de hele universiteit, met Caroline Pauwels als voortrekker en vaak initiator.

Terug