Corine Athas, CSR Advisor Infrabel

Corine Athas

CSR introduceren in een organisatie als Infrabel, dat is geen sinecure. “Je moet een beetje gek zijn om CSR Professional te zijn”, lacht Corine Athas. Zij gooit zich volop in de strijd om duurzaamheid in alle poriën van het bedrijf te laten doordringen. Met volharding, veerkracht, samenwerking en transparantie weet ze bergen te verzetten.

Sinds enkele jaren trekt Infrabel, toch nog een zeer masculiene organisatie, volop de kaart van diversiteit en gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Corine Athas lanceerde in dat kader de ‘midis du Développement Durable’, halfjaarlijkse ontmoetingen met externe bedrijven en inspirerende sprekers, met een eerste editie rond diversiteit. Op het vlak van meer duurzame aankopen, lanceerde ze een workshop rond Total Cost of Ownership, een week van de eerlijke handel en verkreeg ze het Fairtrade@Work label voor Infrabel. In 2012 lanceerde ze een interne CSR-community waarvan ze het aantal leden in 2019 wist op te trekken naar meer dan 400 ambassadeurs. Er volgde eveneens een virtuele community.

Een berg verzetten begint bij steentjes verleggen, is de visie van Corine Athas. Je hoeft niet onmiddellijk grote projecten te lanceren en grote budgetten te investeren. Het gaat er in eerste instantie om de mentaliteit te veranderen. Om de weerstand in de organisatie te verminderen zocht Corine Athas op alle niveaus medestanders. Zo wordt de boodschap geleidelijk aan verspreid doorheen de hele organisatie. Nog een tip: begin met thema’s die al bespreekbaar zijn of het stokpaardje zijn van de top. Zo heb je al een voet tussen de deur. Haar ultieme doel is haar job overbodig maken!

Terug